Poziomka ogrodowa (często mylona z poziomką pospolitą, Fragaria vesca, która rośnie dziko, choć mają wiele wspólnych cech) jest ceniona zarówno za wyjątkowy smak i aromat owoców, jak i za właściwości prozdrowotne, szczególnie liści.
Owoce poziomek, choć małe, są prawdziwą skarbnicą zdrowia. Są niskokaloryczne (około 36 kcal na 100 g) i mają niski indeks glikemiczny, co czyni je idealną przekąską, również dla osób zmagających się z nadwagą czy cukrzycą. Zawierają witaminę C. Już garść poziomek może pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, która jest silnym antyoksydantem, wspierającym odporność i zdrowie skóry. Zawierają też fosfor, wapń, kobalt, magnez, potas, a szczególnie żelazo oraz związki roślinne, które mają silne działanie antyoksydacyjne, pomagają zwalczać wolne rodniki, zmniejszają stany zapalne i mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory, choroby serca czy cukrzyca.
Prócz owoców, również liście są szeroko wykorzystywane w medycynie ludowej i ziołolecznictwie. Zawierają garbniki (do 10%), flawonoidy, olejek eteryczny, kwasy fenolowe (salicylowy, cynamonowy, kawowy, chlorogenowy) oraz witaminę C. Liście poziomki wykazują właściwości ściągające i przeciwbiegunkowe. Dzięki wysokiej zawartości garbników są skuteczne w łagodzeniu biegunek, nieżytów żołądka i jelit oraz innych zaburzeń trawiennych. Napary z liści poziomek są stosowane do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych, a także do przemywania zmian skórnych.
Poziomki, zarówno owoce, jak i liście, to cenne składniki diety, ale spożywanie ich w nadmiernych ilościach może również prowadzić do dolegliwości trawiennych, takich jak ból brzucha czy biegunka. Zawsze warto zachować umiar, zwłaszcza w przypadku przetworów słodzonych cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz