środa, 8 września 2021

Warzywnik 21' - Nawozimy rzepakiem

Jest wiele sposobów na użyźnianie gleby w warzywniku. Dzisiaj chcemy Wam napisać o jednym z tych, który popularny jest i powszechnie stosowany w rolnictwie, a który my w tym roku zastosujemy u siebie. Wymaga on trochę więcej zachodu od zwykłego nawożenia,  bo trzeba ziemię dosyć solidnie oczyścić z pozostałości po uprawach. Do tego należy ją spulchnić haczką lub zryć grabiami i dopiero wtedy posiać z ręki ziarno rzepaku.

Cały proces należy przeprowadzić późnym latem, by zasiew miał czas na wzrost. Po odczekaniu około miesiąca (bo tyle mniej więcej ma rosnąć rzepak) poplon należy przekopać z ziemią i pozostawić na zimę.


Co ma nam dać taki poplon?
- przywrócić substancje pokarmowe i mikroelementy
- wzbogacić glebę w substancję organiczną
- zwiększyć różnorodność mikroorganizmów
- ograniczyć rozwój szkodników i chorób
- ograniczyć wymywanie azotanów

Jednak, aby taki poplon spełnił swoje funkcje, nie można dopuścić do zakwitnienia zasianego rzepaku. Przypadkowe samosiejki poplonu mogą z kolei poczynić wiele szkód, a tego warto uniknąć. Dlatego ważne jest, by stosując poplon z rzepaku w przydomowym warzywniku, nie zagapić się przy deszczowej chłodnej pogodzie i zwlekając z przekopem, dopuścić do zagrożenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camera is a responsive/adaptive slideshow. Try to resize the browser window
It uses a light version of jQuery mobile, navigate the slides by swiping with your fingers
It's completely free (even though a donation is appreciated)
Camera slideshow provides many options to customize your project as more as possible
It supports captions, HTML elements and videos.