Pasta z opieniek

Jesienne obfite grzybobranie pozwala na suszenie, mrożenie i marynowanie, ale także na preparowanie nieco innych i nieoczywistych specjałów nadających się do spożycia przez wiele miesięcy.

Składniki:

1 kg opieniek obgotowanych
- 3 duże cebule
- 5 łyżek octu
- 2 łyżki przyprawy typu "Vegeta"
- 3,5 łyżki cukru
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
- 3/4 szklanki oleju
- pieprz do smaku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka listków laurowych


Preparowanie:
Potrzebna będzie głęboka patelnia, a najlepiej typu wok. 
Pokrojoną drobno cebulę należy poddusić na oleju. Dodać wcześniej ugotowane i zmielone na maszynce ­(gruba siatka) lub drobno pocięte opieńki. Dodać pozostałe składniki. Dusić ok. 10 minut. Uwaga: po
dodaniu grzybów pastę należy często mieszać. Gorącą pastę należy przełożyć do słoików i pasteryzować ok. 15 minut. (im większe słoiki tym dłuższy czas pasteryzacji). Podany czas pasteryzacji odpowiedni jest dla 0,5l słoików. Z podanej porcji powinno wyjść około 4 słoików 0,5l.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camera is a responsive/adaptive slideshow. Try to resize the browser window
It uses a light version of jQuery mobile, navigate the slides by swiping with your fingers
It's completely free (even though a donation is appreciated)
Camera slideshow provides many options to customize your project as more as possible
It supports captions, HTML elements and videos.