Jajecznica na Koziej Brodzie

 Składniki:

- 500g koziej brody (1szt)
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- masło

Preparowanie:
Kozia Broda prosto z lasu bywa bardzo zanieczyszczona. Między jej porowatą strukturą znajduje się niemal każdy element poszycia leśnego: mchy, igliwie, ziemia. Na czyszczenie trzeba poświęcić spro czasu, by później pod zębami nic nie zgrzytało. W trakcie czyszczenia najlepiej zacząć już dzielić sobie grzyba na mniejsze kawałki. 


Po dokładnym wyczyszczeniu, kozią brodę zalaliśmy jeszcze na chwilę wrzątkiem, żeby ją nieco zmiękczyć. Nie ma potrzeby jej wcześniejszego gotowania. Kozia broda jest bardzo delikatna i samo smażenie na maśle jest wystarczające, by stała się smaczna. 


Po kilku minutach moczenia, odcedzamy ją z wody i z pokrojoną cebulą wrzucamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camera is a responsive/adaptive slideshow. Try to resize the browser window
It uses a light version of jQuery mobile, navigate the slides by swiping with your fingers
It's completely free (even though a donation is appreciated)
Camera slideshow provides many options to customize your project as more as possible
It supports captions, HTML elements and videos.