Składniki:
- 500g koziej brody (1szt)
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- masło
Preparowanie:
Kozia Broda prosto z lasu bywa bardzo zanieczyszczona. Między jej porowatą strukturą znajduje się niemal każdy element poszycia leśnego: mchy, igliwie, ziemia. Na czyszczenie trzeba poświęcić spro czasu, by później pod zębami nic nie zgrzytało. W trakcie czyszczenia najlepiej zacząć już dzielić sobie grzyba na mniejsze kawałki.
Po dokładnym wyczyszczeniu, kozią brodę zalaliśmy jeszcze na chwilę wrzątkiem, żeby ją nieco zmiękczyć. Nie ma potrzeby jej wcześniejszego gotowania. Kozia broda jest bardzo delikatna i samo smażenie na maśle jest wystarczające, by stała się smaczna.
Po kilku minutach moczenia, odcedzamy ją z wody i z pokrojoną cebulą wrzucamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz