Konfitura z róż

Składniki:
- 300g płatków róż,
- 1 cytryna,
- 0,5l wody,
- 0,3kg cukru


Preparowanie:
Płatki róż należy oberwać w słoneczny dzień, kiedy są suche. Wybieramy te, które są pełne i jeszcze nie przekwitnięte, nie opadające. Zebrane płatki pozbawiamy końcówek, łączących je z pąkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczy. Następnie płuczemy  je w letniej wodzie i rozkładamy na gazecie do wyschnięcia.


Tak przygotowane płatki umieszczamy w słoju warstwowo na przemian z cukrem i odstawiamy na około dobę, by puściły swoje aromaty.
Następnego dnia, zawartość słoja rozcieramy w makutrze, by porozbijać włókna. Dodajemy sok z cytryny i na wolnym ogniu zagotowujemy, dolewając przy tym odparowującą wodę. Dwie godziny powinny wystarczyć do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji.

Efekt wygląda jak poniżej:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camera is a responsive/adaptive slideshow. Try to resize the browser window
It uses a light version of jQuery mobile, navigate the slides by swiping with your fingers
It's completely free (even though a donation is appreciated)
Camera slideshow provides many options to customize your project as more as possible
It supports captions, HTML elements and videos.