- 300g płatków róż,
- 1 cytryna,
- 0,5l wody,
- 0,3kg cukru
Preparowanie:
Płatki róż należy oberwać w słoneczny dzień, kiedy są suche. Wybieramy te, które są pełne i jeszcze nie przekwitnięte, nie opadające. Zebrane płatki pozbawiamy końcówek, łączących je z pąkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczy. Następnie płuczemy je w letniej wodzie i rozkładamy na gazecie do wyschnięcia.
Tak przygotowane płatki umieszczamy w słoju warstwowo na przemian z cukrem i odstawiamy na około dobę, by puściły swoje aromaty.
Następnego dnia, zawartość słoja rozcieramy w makutrze, by porozbijać włókna. Dodajemy sok z cytryny i na wolnym ogniu zagotowujemy, dolewając przy tym odparowującą wodę. Dwie godziny powinny wystarczyć do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji.
Następnego dnia, zawartość słoja rozcieramy w makutrze, by porozbijać włókna. Dodajemy sok z cytryny i na wolnym ogniu zagotowujemy, dolewając przy tym odparowującą wodę. Dwie godziny powinny wystarczyć do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz