Przepis na nalewkę z pędów sosny

Składniki:
- 0,5kg świeżych pędów sosny
- 0,5kg cukru
- 500ml czystej wódki

Preparowanie:
Pół kilo młodych (do 20cm) pędów sosny, zbieramy w drugiej połowie maja z rosnących w lesie drzew. Zbieramy wybiórczo, nie wszystkie z jednego drzewa i nie wszystkie z gałęzi, żeby nie zrobić szkody drzewom. Po zebraniu lekko przepłukujemy (naprawdę delikatnie) by pozbyć się pajączków i drobnych syfów. Następnie rozbijamy delikatnie młotkiem do mięsa, żeby łatwiej puściły soki. Kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i wrzucamy do słoja, zasypując przy tym cukrem. Na koniec, po zakręceniu słoika, mieszamy całą zawartość.

Słoik odstawiamy na 2 tygodnie w nasłonecznionym miejscu. Po dwóch tygodniach, dolewamy do słoika 0,5l czystej wódki i odstawiamy na kolejne 4-5 tygodni. Są tacy, co zalewają spirytusem, a przy rozlewaniu do butelek rozrzedzają z wodą. Niestety wtedy cała nalewka mętnieje i nie ma ślicznej przeźroczystej klarownej barwy, choć nie wpływa to na jej właściwości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camera is a responsive/adaptive slideshow. Try to resize the browser window
It uses a light version of jQuery mobile, navigate the slides by swiping with your fingers
It's completely free (even though a donation is appreciated)
Camera slideshow provides many options to customize your project as more as possible
It supports captions, HTML elements and videos.