Przepis na koktajl z jarmużu

Składniki:
- około 1kg jarmużu
- 4 banany
- 3 jabłka
- jogurt naturalny 200ml
- sok z 1/2 dużej cytryny
- łyżka stołowa oleju
- 3 łyzki stołowe miodu


Preparowanie:
Po zebraniu jarmużu i przemyciu, warto go zamrozić. Po rozmrożeniu uwalnia aktywne składniki, które wspomagają wydzielanie witamin A, C, E i K.


Przed zblendowaniem najlepiej go drobno posiekać. My to zrobiliśmy jeszcze kiedy był zamrożony. Bardzo fajnie kruszył się w palcach.
Następnie posiekaliśmy pietruszkę i to był błąd! Trzeba z jej ilością uważać, bo potrafi intensywnością zdominować smak.
My po swoim doświadczeniu pietruszki nie polecamy, dlatego nie ma jej w składnikach przepisu.

Do tego obraliśmy trzy jabłka, 4 banany i zalaliśmy łyżką stołową oleju rzepakowego i jogurtem naturalnym 200ml. Na koniec sok z połowy cytryny i trzy łyżki stołowe miodu.
Wszystkie te składniki wymieszaliśmy i zblendowaliśmy, a następnie po przelaniu do miski odstawiliśmy w lodówce do schłodzenia.


Co do terminu spożycia, to sugerujemy stosunkowo szybko, do 24h. A prawda jest taka, że im szybciej, tym lepiej, bo wszystkie składniki świeże.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camera is a responsive/adaptive slideshow. Try to resize the browser window
It uses a light version of jQuery mobile, navigate the slides by swiping with your fingers
It's completely free (even though a donation is appreciated)
Camera slideshow provides many options to customize your project as more as possible
It supports captions, HTML elements and videos.