Składniki:
- 800g jarmużu
- 3 litry maślanki
- 3 główki czosnku
- 150g soli
- biała gorczyca
na 5-cio litrowy słój.
Preparowanie:
Liście zerwanego jarmużu myjemy dokładnie pod letnią wodą. Następnie siekamy ją drobno, co odpowiada klasycznemu szatkowaniu kapusty. Wrzucamy wszystko do słoja/kamionki i ugniatamy. Jarmuż powinien zajmować 4/5 pojemnika. Przygotowujemy macerat. Obieramy cały czosnek i wyciskamy do garnka, w którym wymieszamy go z maślanką i solą. Można też całość zmiksować. Dosypujemy do słoja białą gorczycę i zalewamy to wszystko maceratem.
Pozostawiamy niezakręcone wieko, by jarmuż oddychał i odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe i suche miejsce. Po dwóch tygodniach przenosimy do chłodniejszego środowiska o stałej temperaturze, gdzie nasza kiszonka będzie dochodzić. Tak przygotowany jarmuż, gotowy jest do spożycia po około 2 miesiącach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz