- 2 młode cukinie (najlepiej z ogródka)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
- 3 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
- olej
Preparowanie:
Zaczynamy od gotowania kaszy, bo musi przestygnąć. Obrane cukinie trzemy na tarce i odciskamy z nich sok. Mieszamy je z kaszą. Gotujemy dwa jajka na twardo, a następnie obieramy i trzemy i dodajemy do paćki cukiniowo-jaglanej. Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju i dodajemy do całości. Dodajemy przyprawy do smaku. Wbijamy jeszcze surowe jajko i dodajemy bułkę tartą, w ilości potrzebnej do uformowania kotletów. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania mocno złotego koloru z obu stron.
Do tak przygotowanego dania z cukinii, świetnie pasują tzatziki, choć to oczywiście rzecz gustu i można spreparować sobie dodatkie wedle własnego uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz