Kotlety z cukinii

 
Składniki:
- 2 młode cukinie (najlepiej z ogródka)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
- olej


Preparowanie:
Zaczynamy od gotowania kaszy, bo musi przestygnąć. Obrane cukinie trzemy na tarce i odciskamy z nich sok. Mieszamy je z kaszą. Gotujemy dwa jajka na twardo, a następnie obieramy i trzemy i dodajemy do paćki cukiniowo-jaglanej. Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju i dodajemy do całości. Dodajemy przyprawy do smaku. Wbijamy jeszcze surowe jajko i dodajemy bułkę tartą, w ilości potrzebnej do uformowania kotletów. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania mocno złotego koloru z obu stron.





Do tak przygotowanego dania z cukinii, świetnie pasują tzatziki, choć to oczywiście rzecz gustu i można spreparować sobie dodatkie wedle własnego uznania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camera is a responsive/adaptive slideshow. Try to resize the browser window
It uses a light version of jQuery mobile, navigate the slides by swiping with your fingers
It's completely free (even though a donation is appreciated)
Camera slideshow provides many options to customize your project as more as possible
It supports captions, HTML elements and videos.