- 200 g mąki,
- 120 g masła,
- 1 jajko,
- 2 łyżki cukru,
- pół serka mascarpone,
- 200 ml śmietany kremówki,
- 0,5 kg śliwek
- galaretka agrestowa
Preparowanie:
Ciasto: 200 g mąki , 120 g masła, 1 jajko, 1 łyżka cukru, 1 łyżka zimnej wody: wszystko zagnieść na jednolitą masę , uformować kulkę i schłodzić w lodówce przez 30 min . Potem rozwałkować na stolnicy. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blaszkę ( albo wyłożoną papierem do pieczenia albo wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą) uformować na brzegach "rąbek" o wys ok 1 cm żeby można było wypełnić je owocami i galaretką. Następnie ciasto po nakłuwać widelcem i piec w temperaturze 175-180 C przez ok 25 min (aż się zrobi rumiane).
Masa: pół serka maskarpone i 200 ml kremówki, łyżka cukru : śmietanę ubić na sztywno dodać serek i cukier i ubić aby połączyć składniki.
Na wystygnięte ciasto wyłożyć masę śmietanową, następnie owoce a na koniec zalać wszystko gęstniejącą galaretką.
Ciasto włożyć do lodówki na conajmniej godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz