Składniki:
- 2 średnie cukinie (najlepiej z ogródka)
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- pęczek pietruszki naciowej
- 4 jajka (ja dodałam dodatkowo 2 łyżeczki siemienia lnianego)
- 0,5-1 szklanki kaszy manny
- pół łyżeczki kurkumy
- łyżeczka suszonego oregano albo kilka gałązek świeżego oregano
- odrobina gałki muszkatałowej
- pół szklanki oleju
- bułka tarta do posypania formy
- odrobina margaryny do wysmarowania formy
- sól i pieprz do smaku
Preparowanie:
Umyte cukinie trzemy na tarce o grubych oczkach, następnie wyciskamy z niej sok (można rękami ale wygodniej będzie lnianą ściereczką) i wkładamy do dużej miski/naczynia.
Marchewkę obieramy i również trzemy na tarce o grubych oczkach, następnie dodajemy ją do naczynia z cukinią. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na całym oleju na patelni. Gdy cebula i czosnek zmiękną i nabiorą złocistego koloru dodajemy do nich pokrojoną natkę pietruszki oraz przyprawy i zioła i jeszcze chwilkę podsmażamy. Zdejmujemy patelnię z palnika i czekamy chwilkę aż jej zawartość ostygnie, w tym czasie możemy włączyć piekarnik aby nagrzał się do temperatury 190 C
Gdy zawartość patelni lekko ostygnie dodajemy ją do cukinii i marchewki. Aby nam wyszedł "niezły pasztet" do naczynia pełnego ziół i warzyw dodajemy jajka oraz kaszę manną i wszystko mieszamy (najlepiej rękami) - w razie potrzeby możemy jeszcze doprawić nasze danie.
Przekładamy wszystko do wysmarowanej i posypanej bułką tartą "keksówki".
Całość wkładamy do nagrzanego do 190C piekarnika i pieczemy przez ok 1 godzinę.
Pasztet można jeść na ciepło-jednak wtedy trzeba go nakładać łyżką . Na zimno bardzo łatwo się go kroi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz