Przepis sprawdzony został na fioletowych śliwkach, więc mogą to być powszechne "węgierki".
Składniki:
- 2kg śliwek
- 0,5 szklanki octu
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 15 sztuk szuszonych goździków
- 1 laska lub 1 łyżeczka cynamonu
Preparowanie:
Po zebraniu, śliwki należy umyć i wydrylować rościnając je na połówki. Następnie należy przygotować zalewę.
Dla 2 kg śliwek, do garnka wlewamy 3 szklanki wody, szklankę cukru i 0,5 szklanki octu, goździki i cynamon. Zagotowujemy zalewę do wrzątku. Wyłączamy i czekamy, aż przestygnie do około 70 stopni. Wtedy zalewamy śliwki i odstawiamy na 1 dobę w słoju niezakręconym, pod przykrytą ścierką, żeby całość oddychała. Następnego dnia odcedzamy zalewę i cały proces powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
Czwartego dnia, po raz ostatni odcedzamy zalewę i zagotowujemy. W międzyczasie odcedzone śliwki układamy do wyparzonych wcześniej słoików i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem. Tym sposobem unikamy potrzeby dalszej pasteryzacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz