Śliwki po staropolsku

Przepis sprawdzony został na fioletowych śliwkach, więc mogą to być powszechne "węgierki".

Składniki:

- 2kg śliwek 
- 0,5 szklanki octu
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 15 sztuk szuszonych goździków
- 1 laska lub 1 łyżeczka cynamonu


Preparowanie:
Po zebraniu, śliwki należy umyć i wydrylować rościnając je na połówki. Następnie należy przygotować zalewę. 
Dla 2 kg śliwek, do garnka wlewamy 3 szklanki wody, szklankę cukru i 0,5 szklanki octu, goździki i cynamon. Zagotowujemy zalewę do wrzątku. Wyłączamy i czekamy, aż przestygnie do około 70 stopni. Wtedy zalewamy śliwki i odstawiamy na 1 dobę w słoju niezakręconym, pod przykrytą ścierką, żeby całość oddychała. Następnego dnia odcedzamy zalewę i cały proces powtarzamy jeszcze dwukrotnie. 
Czwartego dnia, po raz ostatni odcedzamy zalewę i zagotowujemy. W międzyczasie odcedzone śliwki układamy do wyparzonych wcześniej słoików i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem. Tym sposobem unikamy potrzeby dalszej pasteryzacji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camera is a responsive/adaptive slideshow. Try to resize the browser window
It uses a light version of jQuery mobile, navigate the slides by swiping with your fingers
It's completely free (even though a donation is appreciated)
Camera slideshow provides many options to customize your project as more as possible
It supports captions, HTML elements and videos.