poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Na tapecie .... pokrzywa

W ostatnią sobotę wybraliśmy się na wiosenny spacer po okolicznych lasach i co Nas mile zaskoczyło?
Rosnąca, młoda, świeża pokrzywa. Nie chcąc sobie psuć wędrówki, a mieliśmy do przejścia 19km, zdecydowaliśmy, że na pokrzywę skoczymy sobie w tygodniu.
I padło na dzisiaj :)

Pokrzywę najlepiej zbierać teraz kiedy jest młoda, świeża i pełna soków. O właściwościach pokrzywy nie będę się rozpisywał, bo musiałbym kopiować wszystko to, co jest już w sieci. A jest o niej na prawdę duuuuużo.
Dlaczego zatem o niej wpis?
Bo po obserwacjach wśród znajomych mam przekonanie, że pokrzywa jest jednym słowem "olewana". Co prawda szampon z pokrzywy do włosów jest ok - owszem, ale żeby samemu spróbować, to jednak brakuje przekonania i chęci.
A wytrawni wyjadacze doskonale wiedzą, że nie trzeba wiele. Pokrzywa rośnie praktycznie wszędzie w naszym kraju i znaleźć stosunkowo czystą (niestrutą spalinami) bez ołowiu, też nietrudno znaleźć. Ja osobiście wyciągam pokrzywę z poniżej prezentowanego lasu, który znajduje się 2km od miasteczka i około 200m od drogi. 



Tyle na prawdę wystarczy, aby nie martwić się o niepożądany ołów czy inne syfy.
Jak już znajdziemy sobie fajną pokrzywę, to warto zabrać ze sobą rzecz jasna rękawiczki, a do tego jakieś dobre nożyczki. Nie polecam i nie warto wyrywać pokrzyw z korzeniami, bo łodyga poniżej drugiego poziomu topu jest łykowata i twarda, więc nawet jeśli pokrzywę do domu przytargamy w całości, to później większą część z takiego zbioru trzeba będzie wyrzucić. Dlatego polecam zapakować nożyczki. Idealnie nadają się do ścinania, kiedy pokrzywa jest młoda i łodyga przy topie jest stosunkowo miękka,a szybko puszczają jej włókna w podgrzewanym naczyniu.
Tak wyglądają topy, które my zbieramy i które bardzo fajnie smakują po przygotowaniu posiłku.


A jak smakuje pokrzywa z patelni?
Bardzo podobnie do szpinaku. Choć ma inne właściwości, to przyrządzona wedle znanego przepisu na szpinak z jajkiem i czosnkiem; smakuje bardzo podobnie.
Pokrzywę można zbierać i warto zbierać, od kwietnia, przez maj, aż do czerwca kiedy to można znaleźć jeszcze młode egzemplarze.
A że pokrzywę można przerabiać na wiele sposobów, to żadna nowość, a więc wachlarz możliwości pełen i otwarte pole do popisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camera is a responsive/adaptive slideshow. Try to resize the browser window
It uses a light version of jQuery mobile, navigate the slides by swiping with your fingers
It's completely free (even though a donation is appreciated)
Camera slideshow provides many options to customize your project as more as possible
It supports captions, HTML elements and videos.