Zacząć trzeba od tego, że tanie wino nie zawsze oznacza złe. Stąd zasłużenie dostało swój światowy dzień w kalendarzu różnorakich świąt. Z tej właśnie okazji, będziemy robić tanie wino.
Popularne czy nie, ale każdy z nas słyszał, że bardzo łatwo i niewielkim nakładem sił i środków można zrobić wino z ryżu.
Na 5l wina, wystarczy nam:
- 1kg białego ryżu - 6pln
- 2kg cukru - 10pln
- 3,5l wody
- paczka 400g rodzynek - 6pln
- drożdże - 8pln
Takie tanie wino, to w polskich realiach klasyka, zarówno jeśli chodzi o skład i jakość, jak i sposób przygotowania. A jak zwykle zacząć należy od nastawy, o czym dokładniej pisaliśmy w części #11.
Do pustego balonu wsypujemy ryż i zalewamy syropem cukrowym. Następnie dodajemy rodzynki i drożdże aktywne do wina białego. Taką nastawę wystarczy zakorkować rurką i czekać. Oczywiście po aktywnej fermentacji należy je wykaperować i przed rozlaniem wyklarować.
Za 30pln powinno wyjść około 6 butelek 0,7l, co daje 5pln za butelkę.
Smak nie będzie wyrafinowany, choć niezgorszy, a "kopać" będzie odpowiednio. Nic tylko świętować ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz