Przed ponad dwoma tygodniami, na naszej grupie pytaliśmy Was, czy słyszeliście o "miodzie" z mleczu. Ten tzw. potocznie "miód", to gęsty syrop, który zlewa się do słoików na chłodne i zimowe dni.
Od pokoleń stosuje się go na wzmocnienie odporności, w stanach przeziębień, na ból gardła. Ma także właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne.
My taki syrop będziemy robili po raz pierwszy, ale pod okiem doświadczonej specjalistki, która wytwarza i stosuje ten preparat od lat.
Jak zebrać, przygotować i przetworzyć kwiaty powszechnie rosnącego mleczu, by stworzyć "miód", opisujemy w naszej SzepKuchni.
Tym wpisem nie kończymy jeszcze z Mniszkiem lekarskim, bo będziemy robić z niego nalewkę. Ale o tym, napiszemy innym razem, bo wszystko wymaga czasu, a tego z nadmiaru zajęć mamy coraz mniej ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz