Pisaliśmy o wiśniach, że się zbliżają. A także o ogórkach, że sezon się właśnie rozpoczyna, a zapomnieliśmy przy tym o czereśniach i czerwonych porzeczkach.
Dlaczego właśnie o nich wspominamy? Bo akurat całkiem przypadkowo, udało nam się dostać troszkę czereśni z drzewa po sąsiedzku i porzeczki od rodziców.
Będziemy robić nalewkę czereśniową, konfiturę na zimę, sok w słoiczkach i biały rum z czerwonymi porzeczkami. Wszystkie przepisy, choć proste to zamieścimy niebawem w SzepKuchni
Zachęcamy do przetwórstwa owocowego, bo niewielkim wysiłkiem można się zaopatrzyć na zimę w zdrowe bomby witaminowe.
Czereśnie to owoce, które są bogate w węglowodany, składniki mineralne i witaminę C. Są znacznym źródłem potasu. Z witamin szczególnie dużo zawierają kwasu askorbinowego oraz β-karotenu i witaminy A oraz kwasu asparaginowego. Wpływają na poprawę krążenia, pracę serca, przemianę materii oraz artretyzm i pracę tarczycy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz