czwartek, 29 lipca 2021

O śliwkach mirabelkach

Nadszedł czas zbiorów. Przez wielu jest niedoceniana, przez innych po prostu nielubiana. Ale są też tacy, co cenią sobie jej smak i właściwości.


My, śliwki mirabelki i jej odmiany, zbieramy na nalewkę. Dodatkowo w tym roku, będziemy z niej robić wino. Ale warto z niej zrobić także konfiturę, czy wydrylowane ususzyć na zimę. 
Dobre są na podniesienie odporności, gdyż posiadają duże ilości witaminy C, a do tego niwelują zły cholesterol i spalają nadmiar tłuszczu.

Przez to, że rosną powszechnie na dziko, pod lasami, czy przy polnych drogach, to łatwo się w nie zaopatrzyć. Wystarczą tylko chęci i trochę wolnego czasu. Zatem zachęcamy, bo jeszcze chwilka i będą w sam raz.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camera is a responsive/adaptive slideshow. Try to resize the browser window
It uses a light version of jQuery mobile, navigate the slides by swiping with your fingers
It's completely free (even though a donation is appreciated)
Camera slideshow provides many options to customize your project as more as possible
It supports captions, HTML elements and videos.