Żeby krzaki porzeczek dawały dorodne owoce, zdrowe, słodkie i duże, to należy o nie odpowiednio zadbać. Pielęgnacja porzeczek przede wszystkim polega na ich umiejętnym przycinaniu. Po pierwszym sezonie po posadzeniu, krzaków się nie przycina. Jedynie te chorujące lub połamane - to tak zwane "przycięcie sanitarne". Właściwe kształtowanie krzaków i odmładzanie pędów przeprowadza się od czwartego roku, jesienią po zbiorach lub następnego przedwiośnia (przełom lutego i marca) przed przebudzeniem.
Najlepsze owoce wyrastają na młodych gałązkach, 1-2-3-letnich. Dlatego zostawiamy pędy jednoroczne, 3-4 pędy dwuletnie i tyle samo trzyletnich.
Przycinamy od zewnątrz do środka by zachować bryłę i uchronić krzak przed kładzeniem się gałązek. Cięcia należy wykonać ostrym sekatorem, by nie postrzępić gałązek i narazić przy tym krzaki na różne grzyby chorobotwórcze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz