W zależności od rodzaju gleby i upraw, bywa że musimy tę glebę w trakcie sezonu jakoś wzbogacać, by plony były udane.
Sposobów jest wiele. Od nawozów, kompostów, po substancje mineralne w proszku czy innego rodzaju dedykowana chemia.
My z powodzeniem stosujemy łupki z jajek. Nie wyczerpują pełnego zapotrzebowania roślin, bo zawierają przede wszystkim wapń. Ale stanowią wartościowe uzupełnienie, dla regularnie używanego przez nas kompostu z pokrzyw.
Dla uzyskania odpowiedniego efektu, wystarczy wygotować w wodzie zebrane wcześniej łupy z jajek. Osuszyć i dokładnie zmielić. Nie potrzebny do tego żaden młynek, bo daje się to wystarczająco drobno rozkruszyć w rękach. Tak rozdrobnione łupki można stosować dwojako:
- albo obsypać glebę bezpośrenio dookoła łodygi
- albo zalać gorącą wodą i poczekać, aż rozmiękną do postaci papkowatej.
Pierwszy sposób wolniej uwalnia wapń, lecz przez to dłużej dostarcza potrzebnych substancji roślinom.
Drugi, to rozpuszczona w wodzie papka dająca intensywny lecz jednorazowy zastrzyk najczęściej stosowany w sytuacjach kryzysowych.
Jajka większość z nas jada, dlatego każdy z nas ma możliwość przygotowania prostego i skutecznego wzmacniacza dla roślin, zwłaszcza w warzywniku, przy uprawie sałat czy pomidorów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz