Naczynia wyczyszczone czekają już tylko na materiał do produkcji. Jako, że jesteśmy w tej materii totalnymi amatorami, to postanowiliśmy przygotować nasz pierwszy moszcz na bazie winogron, które dojrzewają nam w ogrodzie. Z tego co udało się nam dowiedzieć, to winogrona są składnikiem, z którego najprościej wyprodukować wino poprzez fermentację za pomocą cukru i drożdży.
Nie udało nam się przed urlopem przygotować moszczu do fermentacji. Teraz zaczynamy zabawę ;)
Do tego co na zdjęciu, dojrzewa jeszcze matka drożdżowa. Kiedy za kilka dni, wymieszamy wszystko z odpowiednią ilością cukru - będziemy mieli gotową nastawę.
Pozostanie nam już wtedy jedynie czekać.
Nie udało nam się przed urlopem przygotować moszczu do fermentacji. Teraz zaczynamy zabawę ;)
Do tego co na zdjęciu, dojrzewa jeszcze matka drożdżowa. Kiedy za kilka dni, wymieszamy wszystko z odpowiednią ilością cukru - będziemy mieli gotową nastawę.
Pozostanie nam już wtedy jedynie czekać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz