Własny, uprawiany na parapetach okiennych jest dość powszechnie spotykany.
Dzisiaj kilka sposobów na to, jak taki szczypior uprawiać.
My, klasycznie uprawiamy w doniczkach z ziemią, ale można również doprowadzić
do wzrostu, za pomocą pojemnika z samą wodą. Najlepsze są do tego płaskie naczynia, które umożliwiają dostęp do światła słonecznego. Usadowienie cebul nie jest skomplikowane. Szkopuł polega na tym, by spód cebuli nie pozostawał stale zanurzony, bo dojdzie do gnicia i ze szczypioru będą przysłowiowe "nici". Wystarczy, żeby sam spód był delikatnie zamoczony, a cebula puści korzenie i zacznie "pić wodę".
do wzrostu, za pomocą pojemnika z samą wodą. Najlepsze są do tego płaskie naczynia, które umożliwiają dostęp do światła słonecznego. Usadowienie cebul nie jest skomplikowane. Szkopuł polega na tym, by spód cebuli nie pozostawał stale zanurzony, bo dojdzie do gnicia i ze szczypioru będą przysłowiowe "nici". Wystarczy, żeby sam spód był delikatnie zamoczony, a cebula puści korzenie i zacznie "pić wodę".
Najlepszy, sposobem jest mocno naciągnąć płócienny materiał na pojemnik, spiąć go gumkami tak, by zdystansować go od dna pojemnika i pozostawić przestrzeń na wodę. Wtedy ułożona na nim cebula będzie w odpowiedniej odległości nad powierzchnią lustra wody.
Szczypior to nie tylko smakowity dodatek do sałatek i dań, ale jak wiadomo znakomita porcja witamin B1, B2 i C oraz soli mineralnych: fosforu, chloru, wapnia, magnezu i potasu.
Dlatego warto zadbać o to, by mieć pod ręką własny domowy wyrób :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz